Mirko Šenkovski Geronimo: “Pjesma “Neka nova jutra” je iz mene izašla začas”

Pjesma „Neka nova jutra“ bila je najava istoimenog studijskog albuma jednog od najdugovječnijih bendova ovih prostora – Crvene jabuke. Album se našao na tržištu krajem 2022. godine. S autorima ovog singla, Mirkom Šenkovskim Geronimom i Draganom Kajtazović–Šenkovski, Dražen Žerić Žera je surađivao i na prethodna dva studijska albuma, a njihova plodna suradnja nastavila se i na novom albumu. Gost u naslovnoj pjesmi albuma je glumac Mirsad Ibišević koji recitira stihove iz pjesme “Vječni prsten” Tina Ujevića.

Pjesma je nominirana za nagradu Cesarica za Hit siječnja, a prije kraja glasanja kratko smo popričali s autorom Mirkom Šenkovskim Geronimom, koji nam je otkrio detalje singla, ali i svoje bogate karijere.

Znate li koliko ste točno pjesama ukupno napisali?

Službeno objavljenih oko 450 a ima ih oko 200 injak u obliku ideja i demo snimaka… Ali nije važan broj, važno je da budu dobre i uspješne.

Kakav je Žera kao suradnik? Kako vaša suradnja izgleda?

Žera je jako jednostavan kad sam ja u pitanju a to je vjerojatno zbog toga što slično razmišljamo i imamo neku zajedničku viziju njegove Crvene jabuke u ovom vremenu. Ja kad skupim izvjestan broj pjesama dostojnih njima, najavim album i Žera angažira još autora ovisno o tome što nam treba. Obično snimi sve što mu ponudim i poštuje rukopis autora tako da to ide brzo na obostrano zadovoljstvo.

Popis izvođača kojima ste napisali hitove je prilično velik, osjećate li pritisak sa svakom novom pjesmom, da mora biti još veći hit, još bolja pjesma?

Ovaj poziv je maraton i treba znati rasporediti točke na kojima ćeš se okrijepiti novom snagom. One pjesme za koje mislim da su velike raspoređujem ne više od jedne u godini i imam uvijek zalihu unaprijed nekoliko godina. Jednu pjesmu čuvam za Eurosong od 1990 godine. Toliko vjerujem u njen uspjeh u svijetu da je još nisam objavio dok mi ne daju priliku i povjerenje. Između toga si dopustim eksperimente sa stilovima koji kad upale nema im kraja. A ostatak popunjavam nekim lijepim normalnim pjesmama koje imaju tendenciju da zažive u budućnosti. Kad tako poslažete priču onda nema pritiska. Takav pristup zahtijeva potpunu predanost i puno rada.

Kako, kada i gdje je nastala pjesma Neka nova jutra?

“Neka nova jutra” nastala je dan poslije izložbe posvećene Crvenoj jabuci u Štrosmajerovoj ulici u Sarajevu. Pojavili su se klinci koji su se zvali “Jutro” koje je inače bilo prvo ime Bijelog dugmeta. Ti klinci su svirali pjesme Crvene jabuke onako pomalo nevješto i beskrajno iskreno. Gledajući tu djecu i Žeru među njima onako sjetnog i emotivnog u svom Sarajevu proletio mi je pred očima njegov život onaj dio kojeg ja poznajem i pjesma je iz mene izašla začas.

Pišete pjesme različitih žanrova, jel vam se nekad teško “prebacit” iz jednog osjećaja u drugi?

To je za mene uvijek izazov. Uklopiti u neki stil viđenje nekog izvođača iz mog ugla a zadržati svoj rukopis i pri tome držati ljestvicu na visokoj razini.Nije to baš lako ali može se održavanjem te kako je ja zovem – stvaralačke kondicije. A dobro dođe kad uđem sam sebi u monotoniju i počnem se ponavljati onda prijeđem na nešto stilski drugačije i tako iz reseta u reset.Malo djeluje ko matematika i zaista je tako ali nikad ne zanemarim emociju koja je najvažnija.

Postoji li netko za koga još niste napisali pjesmu, a voljeli bi?

Postoji ih puno naravno, ali ako se to ne dogodi mislim da me život i do sada dovoljno nagradio ovim ljudima s kojima radim.

Pjesma “Neka nova jutra“ nominirana je a Hit siječnja nagrade Cesarica.

Glasovanje za Hit siječnja traje do 17. veljače u ponoć, a glasovati se može, podsjećamo, putem Facebook stranice Cesarica, Cesarica Viber chatbota, putem portala Glazba.hr te na službenoj stranici cesarica.org.

Tebi sve dugujem

Tony Cetinski

I. Ivanović/M. Vojvodić – I. Ivanović/M. Vojvodić/B. Morić

Nemam više ni snage ni volje

Dražen Zečić & Lidija Bačić Lille

D. Zečić - B.Zlatanović