FAQ

FAQ

Što je Cesarica?

CESARICA je hrvatska glazbena nagrada publike za hit godine i dodjeljuje se pjesmi koju bira publika kao najpopularniju i najuspješniju pjesmu objavljenu u izbornom razdoblju. Svaki mjesec publike bira mjesečni hit koji potom ulazi u finale Cesarice i konkurira za Hit godine. Osim nagrada za Hit mjeseca i Hit godine u Cesarici se dodjeljuju i posebne nagrade istaknutim pjesmama tj. autorima i izvođačima pjesme čije je djelovanje od iznimne važnosti za hrvatsku popularnu glazbu ili za promicanje hrvatske popularne glazbe, kao i po svim drugim parametrima koje Uredništvo nagrade smatra relevantnim za isticanje pojedine pjesme.

Tko je utemeljitelj Cesarice?

Osnivač i nositelj Hrvatske glazbene nagrade publike za hit godine “CESARICA” je udruga Unison hrvatski glazbeni savez. Osnovni cilj Unisona je promocija hrvatske glazbene struke u skladu sa strategijama udruga osnivača te kvalitetnije pozicioniranje i povezivanje domaće glazbe s publikom. Udruga okuplja ljude iz glazbene struke i glazbene institucije koji aktivnim doprinosom potiču razvoj svih žanrova hrvatske glazbe.

Kako je Cesarica dobila ime?

Nagrada je dobila ime po istoimenoj pjesmi koja je osvojila čak četiri Porina te je, prema mnogima, najuspješnija hrvatska pjesma svih vremena. Nagradom Cesarica daje se priznanje hitu godine i najpopularnijoj pjesmi po izboru publike, a nagrađena pjesma na taj način zaslužuje da ju do idućeg izbora zovemo – Cesaricom.

Koji su kriteriji za ulazak u Cesaricu?

Za Cesaricu konkuriraju snimke legalno objavljene u Republici Hrvatskoj na albumu, singlu, ili bilo kojem drugom fizičkom ili digitalnom izdanju. Za nagradu se mogu natjecati snimke/izdanja objavljena unutar izbornog razdoblja koje svojom odlukom utvrđuje Uredništvo. 

Odlukom Uredništva u natjecanju za nagradu može konkurirati pjesma objavljena izvan izbornog razdoblja, ukoliko je tijekom izbornog razdoblja značajno odskočila po brojčanim kriterijima na osnovi kojih se pjesme kandidiraju za nagradu, a pod uvjetom da ista pjesma nije bila u konkurenciji za nagradu u prethodnim izbornim ciklusima.

Zašto pjesme stranih autora ili izvođača ne ulaze u konkurenciju za Cesaricu?

Za nagradu se mogu natjecati isključivo snimke na kojima je izvođač i većinski autor hrvatski državljanin, koji svojim javnim, glazbenim i drugim djelovanjem kontinuirano djeluje kao dio hrvatske glazbene scene, i pripada korpusu hrvatske glazbe. Isto se odnosi i na grupe. U slučaju dueta (ili vise izvođača), jedan izvođač treba biti hrvatski državljanin, uz uvjet da se zadovoljavaju uvjeti o većinskom autorstvu.

Za nagradu mogu konkurirati i pjesme izvedene na stranom jeziku, ukoliko ispunjavaju gore navedene uvjete.

Kako se biraju pjesme koje konkuriraju za mjesečni hit?

Pjesme se biraju temeljem trenutno aktualnih i dostupnih podataka i pri tom se koriste izvještaji: Fokuskontrol lista – izvještaj vrćenja na radio postajama, relevantne nacionalne i županijske radijske top liste (arhiv i javno dostupni podaci), internet lista (svi javno dostupni video brojevi na servisu YouTube koji) te javno dostupni izvještaji s digitalnih servisa.

Gleda se uspješnost pjesama u svim kategorijama, uvažavajući izborno razdobolje te uzimajući pritom u obzir uspješnost pjesama po brojčanim kriterijima, ali i sve druge parametre koje Uredništvo smatra relevantnim za uvrštenje pojedine pjesme na konačnu listu prijedloga. Uredništvo se u svakom trenutku pri svom odabiru drži kriterija kvalitete, rezultata i u konačnici, popularnosti kod publike.

Kako se biraju pjesme koje konkuriraju za mjesečni hit?

U oba kruga glasuje publika, i to putem online kanala za komunikaciju: na službenoj Facebook stranici, na javnom Viber profilu te na službenim stranicama  cesarica.org

Na Facebook stranici Cesarice glasuje se na linku:  m.me/cesarica  (kliknuti na ‘pošalji poruku’). 

Glasovanje putem Viber javnog profila Cesarica odvija se na:  https://chats.viber.com/  cesarica/hr (klikom na link te je potrebno pratiti upute BOTa koji vodi kroz postupak glasovanja).

Glasovanje na web stranici  cesarica.org  odvija se klikom na “on-line glas” putem web forme.

Detaljna Pravila glasovanja potražite  OVDJE.

Tko čini uredništvo?

Uredništvo Cesarice se sastoji od ljudi iz struke povezanih s glazbenom djelatnošću, a čiji integritet štiti i iza čijih odluka stoji UO Unisona.

Zašto su, osim mjesečnih hitova i hita godine, uvedene i posebne kategorije nagrada

Posebne nagrade uvedene su radi dodatnog isticanja izvođača, pjesama i autora koji svojim glazbenim stvaralaštvom i utjecajem značajno doprinose promicanju hrvatske popularne glazbe.

Koliko puta se može glasovati za svog favorita?

Jedan glasač (korisnik društvenih mreža, Viber profila, IP adrese i telefonskog broja) može glasovati jednom dnevno na svakoj online platformi tijekom jednog kruga glasanja – maksimum od 15 glasova u 12 dana, neovisno o pjesmi.

Mogu i sama

Nela & Nika Turković

A. Đinđić / N. Turković / J. Jakovljev - A. Đinđić / N. Turković