Jasenko Houra: “Dok postoji želja i dok nas služi biologija, dotle nema potrebe da razmišljamo o umirovljenju”

Nakon više od desetljeća, Prljavo Kazalište ima novu pjesmu  –  „Stare navike“, koja je objavljena pod etiketom IDM Music! Povodom izlaska novog singla Jasenko Houra je rekao: “Pjesma je svojevrsna psihoanaliza. Prije gotovo deset godina puštali smo novu stvar. Uvijek smo tandem Ines Prajo i ja, ali konzultiramo se oko glazbe, teksta, svega… tko god radi na njoj, svaki član benda je neizostavna karika, vjerujte, svaki kotačić u stvaranju je bitan”. Prljavci su najavili i kako rade na novom albumu na kojem bi se trebalo naći 12 pjesama. Novi materijal će se najvjerojatnije zvati “Babylon Berlin”, a na njemu će se naći i singl “Stare navike” za koji je bend predstavio i videospot u kojem glavne uloge imaju Iva Mihalić i Goran Bogdan, a režirao ga je Radislav Jovanov Gonzo.

Pjesma “Stare navike” je po izboru publike proglašena i Hitom travnja nagrade Cesarica, a Jasenko Houra nam je u intervjuu ispričao pozadinu pjesme te planove Prljavoga kazališta.

“Stare navike” je prva vaša pjesma nakon čak 10 godina. Zašto baš ta pjesma za prvu nakon toliko godina, od koliko čujemo – 12 novih, koje će se naći na albumu?

Najiskrenije nismo puno ni razmišljali koju ćemo pjesmu stavljati kao prvu pjesmu s albuma. Ali od početka kada smo počeli svirati “Stare navike” su mi bile baš drage.

Ines i vi dobitna kombinacija čini se, kako je izgledao proces nastanka Starih navika?

Ines i ja surađujemo od albuma „Lupi petama“ i osim što radimo, vrlo mi je bitno da se družimo i da razgovaramo, jer kultorološki pripadamo istom krugu, a i samo znate koliko je to važno u životu.   

Najavili ste novi album, kad ga možemo očekivati?

Deveti mjesec je izgledno vrijeme i sve tempiramo prema njemu.

Neki od komentara na “Stare navike” na Youtubeu su i da ih podsjeća ova pjesma na album Zaustavite zemlju, da se osjećaju “dobri stari Prljavci”. Koliko je  izazovno, da ne kažemo teško, konstantno ispunjavati očekivanja publike?

Ne bih to nazvao „teško“, jer na neki način publika je stavila Kazalište u jednu poziciju u kojoj, oni koji vole bend su naprosto svjesni da nitko ne može živjeti 5 različitih života i stalno se mjenjati. No vrlo sam svjestan kao i cijeli bend i svi koji radimo na novom materijalu da se od nas očekuje da napravimo najbolje što tog trenutka možemo.

Komentirali ste kako vam umirovljenje nije ni na kraj pameti. Znači li to da se može očekivati još velikih koncerata Prljavog kazališta?

Dok postoji ta želja i dok nas služi biologija, dotle i nema potrebe da razmišljamo o nekakvim takvim solucijama umirovljenja, već nam je fokus na onome što su najveći izazovi za bend.

Koji trenutak iz dugogodišnje karijere vam je ostao posebno u sjećanju i zašto?

Mislim da je bilo puno velikih trenutaka i puno radosti koje mi je glazba pružila, tako da mi je vrlo teško reći koji je to trenutak u karijeri. Da li je promocija prvog album Prljavog Kazališta u kinu Remetinec ili Kazalište na Trgu stvarno ne znam…

Iza koje vaše poznate pjesme se, po vama, krije najljepša poruka?

Iz ove perspektive mi se čini da je to poruka pjesme „Sve je lako kad si mlad“

Da morate posebno izdvojiti neki album Prljavog kazališta, koji bi to bio i zašto?

To mi je vrlo teško, to ću ostaviti publici.

Po čemu pamtite početke s Prljavcima?

Početke sa Prljavim Kazalištem pamtit ću po neizmjernom zanosu s kojim sam ušao u svijet glazbe, nastupanja, sviranja. Sve onome o čemu sam čitao ili sam sanjao to sam počeo i živjeti.

Mogu i sama

Nela & Nika Turković

A. Đinđić / N. Turković / J. Jakovljev - A. Đinđić / N. Turković