Dražen Žerić Žera: “Sve je spremno za noć za pamćenje i hvala publici na rasprodanoj Areni”

Pjesma „Neka nova jutra“ bila je najava istoimenog studijskog albuma jednog od najdugovječnijih bendova ovih prostora – Crvene jabuke. Album se našao na tržištu krajem 2022. godine. S autorima ovog singla, Mirkom Šenkovskim Geronimom i Draganom Kajtazović–Šenkovski, Dražen Žerić Žera je surađivao i na prethodna dva studijska albuma, a njihova plodna suradnja nastavila se i na novom albumu. Gost u naslovnoj pjesmi albuma je glumac Mirsad Ibišević koji recitira stihove iz pjesme “Vječni prsten” Tina Ujevića.

Pjesma je nominirana za Hit siječnja nagrade Cesarica, a samo nekoliko sati dijeli nas do njihova velikog koncerta u Areni Zagreb. Uoči koncerta i povodom nominacije za Hit siječnja razgovarali smo s pjevačem Crvene jabuke koji nam je otkrio nekoliko detalja o pjesmi i velikom koncertu.

Je li sve spremno za Arenu, koncertnu krunu karijere?

Sve je spremno za noć za pamćenje i hvala publici na rasprodanoj Areni. Naši koncerti su uvijek puni i energija koja na njima vlada je fenomenalna, a rasprodana Arena usred tjedna na samo Valentinovo još je jedna potvrda vrijednosti i dugotrajnosti Crvene Jabuke.

Dvije godine covida, lockdowna-a, bez nastupa… Prošle godine se konačno život vratio, koncerti su ponovno postali mjesto gdje se “liječi duša”, kakav je osjećaj bio ponovno stati pred publiku nakon tog, za glazbenike najtežeg perioda?

Covid je otvorio neke probleme s kojima se mi glazbenici suočavamo. Nama je bilo oduzeto pravo na rad prvima i zadnjima vraćeno. Dalje ne bih komentirao. Kakav je osjećaj stati pred publiku? Najbolji. Između glazbenika i publike ne stoji ni politika, ni udruge, ništa osim iskrene ljubavi.

Iza Arene planirate još nastupa po Hrvatskoj, ali i u inozemstvu? Gdje ćemo vas sve moći slušati i gledati?

Crvena jabuka svira gotovo na svim kontinentima. Turneje su ono najvažnije u životu glazbenika. Staneš ispred ljudi i pjevaš pjesme koje trebaju i u sreći i u tuzi.

S pjesmom “Neka nova jutra” nominirani ste za Cesaricu za Hit siječnja. Ta pjesma, tj njen nastanak ima neku zanimljivu priču ako se ne varamo? Inspiracija su bili neki novi klinci pod imenom “Jutra”?

Prije svega nije mi jasno kako smo završili u nominaciji Cesarice. Ovo je valjda prvi put jer nas kroz godine strukovne nagrade zaobilaze i to je ono što je čudno. Koncerti puni, dvorane rasprodane, karijera duga 38 godina, a nagrade struke su rijetke. Drago mi je što na našim koncertima vidim publiku koja je uz nas odrastala i koji danas na naše koncerte dolaze sa svojom djecom. Album “Neka nova jutra” je album za sve njih i stare i nove generacije.

Koja je najveća razlika po vama između sarajevske scene ’85. kad ste vi započinjali svoju karijeru i scene danas, bilo sarajevske, bilo zagrebačke? Što je klincima bilo teže tada, a što im je možda teže danas?

Teško je uspoređivati, jer svako vrijeme ima svoje prednosti i nedostatke. Prije je bilo puno više klubova u kojem se svirala glazba i na kojima su se sastajali glazbenici, znali smo biti danima u studiju i stvarati album. Danas sve ide preko kompjutora i društvenih mreža. Brže je doći do publike, ali je puno teže trajati. Upravo je zato današnjim klincma teško.

Koje će boje biti starke u Areni?

Ne razmišljam o tome. Samo kako ponuditi najbolje Valentinovo svojoj publici kojoj hvala za sve ove godine.

Pjesma “Neka nova jutra“ nominirana je a Hit siječnja nagrade Cesarica.

Glasovanje za Hit siječnja traje do 17. veljače u ponoć, a glasovati se može, podsjećamo, putem Facebook stranice Cesarica, Cesarica Viber chatbota, putem portala Glazba.hr te na službenoj stranici cesarica.org.

Mogu i sama

Nela & Nika Turković

A. Đinđić / N. Turković / J. Jakovljev - A. Đinđić / N. Turković