Detour: “Osnovna zamisao izvedbe pjesme “Master Blaster” je atmosfera distopije i apokalipse”

Nakon singlova “Karavan” i “Nekad je bilo bolje” s kojim je Detour pobijedio na prošlogodišnjem Zagrebačkom festivalu, u 2023. godinu ušli su u velikom stilu i s pjesmom “Master Blaster” se predstavili na Dori 2023.

„I naš novi album će se zvati „Master Blaster“, a njegov izlazak planiramo ove godine, tako da je pjesma zapravo parola ili sinteza ideje naše glazbe izdane u protekle tri godine. Radi se o ljubavnoj pjesmi naglašenog, brzog ritma, pomalo elektroničkog zvuka i apokaliptične atmosfere o čemu osim glazbe govori i tekst“, ispričao je Nenad Borgudan koji je ujedno autor glazbe, teksta i aranžmana ove pjesme. U intervjuu nam je otkrio odakle ideja za koreografiju, detalje albuma te planove Detoura za ovu godinu.

“Master Blaster” je maestralno prošao na Dori, koliko ste se pripremali za nastup i odakle ideja za koreografiju?

Ideja kostima i koreografije je proizašla iz mojeg koncepta „Master Blaster“ albuma kao i same pjesme. Osnovna zamisao je atmosfera distopije i apokalipse koja se provlači kroz sve pjesme na albumu, pa su se tako nametnula ista, siva, korporativna odijela koja negiraju osobnost i pretvaraju nas u jedan organizam lišen individualnosti. Na tom tragu sam zamislio i tip koreografije koji je minimalistički, ne pretjerano plesački jer mnogi od nas u bendu nisu plesači, a dodatno otežava i sviranje uz to… te koji kroz svoju „robotsku“ i strogu maniru najbolje ocrtava atmosferu i simboliku pjesme. Na prve dvije probe smo svi zajedno u potpunosti razradili i definirali koreografiju te je na sljedeće tri-četiri probe uvježbali.

Najavili ste i da je to naslovna pjesma albuma. Kada album možemo očekivati i što sve publiku očekuje?

Album prvo izlazi u digitalnom obliku krajem travnja, a zatim i u fizičkom obliku, na vinilu, najesen ove godine. Sadržavat će deset pjesama izdanih u periodu od 2020. do danas i do sada smo s njega objavili sedam singlova, tako da preostaju još tri neotkrivene pjesme. Kao što sam već spomenuo, album je nastajao u protekle 3-4 teške godine i obojan je atmosferom koju smo živjeli u tom periodu.

U novoj postavi ste osvojili i prošlogodišnji Zagrebački festival. Kako danas funkcionira bend i što se sve promijenilo?

Postava u kojoj smo nastupili na Zagrebačkom festivalu donekle se promijenila. Na mjesto Anđele Majić, koja je bila jedan od vokala na pjesmi „Nekad je bilo bolje“, došla je Ivana Radan ujedno i glavni vokal na pjesmi “Master Blaster”, a Alena Križaja na bas gitari zamijenio je Marino Vinja. Bend funkcionira stvarno sjajno na svim nivoima, super je atmosfera, uživamo u putovanjima i koncertima, lijepa godina je iza nas i nadam se, puno lijepoga ispred nas.

Što je presudilo da ste se odlučili baviti isključivo glazbom?

Zapravo se ne bavim isključivo glazbom, radim kao scenograf na jednoj televiziji i ponekad manjim arhitektonskim projektima. Taj dio sebe nisam htio ugasiti jer sam po struci arhitekt i dugo godina sam se bavio tim poslom, tako da volim tu struku i generalno prostorno oblikovanje, likovnost… a i pruža mi koristan odmak od glazbe, svojevrsnu ravnotežu i drugu perspektivu.

Kakve planove Detour ima do kraja ove godine?

S novim singlom krajem travnja najavit ćemo izlazak albuma, zatim kreće i promotivna turneja koja počinje zagrebačkim koncertom 5. svibnja u Boogaloou, a potom slijede koncerti širom zemlje i regije. Najesen očekujemo i vinilno izdanje pa je moguć još jedan singl s pratećom, manjom koncertnom promocijom ploče u nekom intimnijem prostoru.

Pjesma „Master Blaster“ nominirana je a Hit veljače nagrade Cesarica.

Glasovanje za Hit veljače traje do 17. ožujka u ponoć, a glasovati se može, podsjećamo, putem Facebook stranice Cesarica, Cesarica Viber chatbota, putem portala Glazba.hr te na službenoj stranici cesarica.org.