Autor pjesme “Nevera (Lei, Lei)”: “Djevojke su vokalno ne razvalile, nego nadmašile sebe”

Harmonija disonance jedno je od najvećih iznenađenja ovogodišnje Dore, a njihova pjesma „Nevera (Lei, Lei)“ posveta je Neretvi i neretvanskom kraju. Harmonija Disonance djeluje od 2016. godine kao projekt na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Danas se kao samostalni vokalni ansambl, koji surađuje s vrsnim poznavateljima i kazivačima tradicijske glazbe, bavi njenim sakupljanjem, očuvanjem i interpretacijom.

Glazbu za „Nevera (Lei, lei)“ potpisuje Bartol Stopić (glazba), Sanja Daić, Bojan Petrović i Bartol Stopić supotpisuju tekst, na aranžmanu je uz Bartola Stopića radio dvojac pocket palma – Anja Papa i Luka Vidović, dok je za video zaslužna Teodora Martić. Upravo s Bartolom Stopićem popričali smo povodom nominacije za Cesaricu te nam je otkrio odakle ideja za pjesmu i brojne druge detalje.

Koja je pozadina pjesme “Nevera (Lei, Lei)”, kako je ona nastajala?

Prvi znakovi pjesme nastali su još u veljači 2021. godine, nedugo nakon objave moje prve autorske pjesme “Zima” koju također izvodi Harmonija disonance. “Neveru” sam od prvih taktova mogao zamisliti na pozornici Dore (a potencijalno i Eurosonga), međutim trebalo mi je vremena da proradi inspiracija. To se dogodilo tek otprilike godinu dana kasnije, kada mi je mozak proradio, ni više ni manje, nego za vrijeme pranja suđa. U projekt su se zatim uključili moji dobri prijatelji i kolege Bojan Petrović i Sanja Daić, koji su mi pomogli da tekst pjesme uobličimo u pjevnu i smislenu strukturu koja ima elemente tekstova tradicionalnih napjeva Dalmacije i otoka. Harmoniji disonance odmah se svidjela i ova moja ideja, a za odličnu produkciju zaslužni su Anja Papa i Luka Vidović iz pocket palme, koji produkcijski stoje i iza “Zime”.

Što vas je najviše oduševilo što se nastupa Harmonije disonance na Dori tiče?

Djevojke su vokalno ne razvalile, nego nadmašile sebe. I same su mi rekle nebrojeno puta, da je pjesma, iako zvuči jako jednostavno, zapravo vrlo komplicirana za pjevanje, a pogotovo kada se to pjevanje inkorporiralo s pokretom.

Planirate li daljnju suradnju s Harmonijom disonance, jeste li već pričali o nekim sljedećim pjesmama?

Uistinu nas je oduševila reakcija publike na “Neveru”, a to je svakako jedan veliki vjetar u leđa za nastavak naše suradnje. Tko zna gdje se krije iduća inspiracija.

Što vam je najdraže u vezi suradnje s njima?

Njihova otvorenost prema novim izazovima te beskrajno pozitivna atmosfera na probama. Također, predivan je osjećaj slušati njihova upjevavanja, pogotovo kada pjevaju tradicijske pjesme za svoju dušu. Mislim da si svatko barem jednom u životu treba priuštiti odlazak na koncert Harmonije disonance, jer je to iskustvo jednostavno neopisivo riječima.

S kime osim s njima surađujete?

Osim s Harmonijom disonance imao sam priliku surađivati i s mladim perspektivnim glumcem i pjevačem Filipom Lugarićem (Filip Filles) kojem sam napisao pjesmu “Zora” prošle godine. Kao mladi skladatelj još uvijek nisam ‘vezan’ za nekog izvođača, nego se pokušavam stilski diverzificirati kako ne bih prerano postao ukalupljen ili obilježen kao netko tko je sposoban pisati samo jednu vrstu pjesama.

Čime se bavite dok niste u procesu stvaranja novih pjesama?

Moja prva ljubav je klasični saksofon, kojeg sam diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2021. godine. Moja trenutna ljubav i najveći fokus je filmska i kazališna kompozicija i produkcija zbog koje se uskoro i selim u Njemačku gdje ću studirati upravo tu branšu skladateljstva. Izvan glazbe, učim francuski i njemački, dobro pečem kolače te, kao što sam već napomenuo, perem suđe.

Pjesma „Nevera (Lei, Lei)“ nominirana je za Hit veljače nagrade Cesarica.

Glasovanje za Hit veljače traje do 17. ožujka u ponoć, a glasovati se može, podsjećamo, putem Facebook stranice Cesarica, Cesarica Viber chatbota, putem portala Glazba.hr te na službenoj stranici cesarica.org.